Els clàssics/ Los clásicos/ The classics/ Les classiques

  • Posted on: 9 October 2018
  • By: ppuigdomenech

 

Els clàssics

En les diferents etapes de la vida de la gent acostuma a ser necessari saber on som i com hem de reaccionar a les noves circumstàncies de la vida. En la infantesa tot és nou, ho explorem tot, adquirim les nostres capacitats i les nostres experiències. En l’adolescència i la joventut ens adonem de que el nostre cos té unes capacitats i unes exigències i que les hem de desenvolupar en relació amb els altres individus del nostre entorn, el que no resulta fàcil. Quan entrem en l’edat adulta prou feina tenim per trobar feina, una parella, fer uns fills i educar-los.

Arriba un moment en el mon que vivim en que ens diuen que hem d’abandonar la vida activa. Això es pot prendre de forma molt positiva considerant que hem treballat i que ara cal gaudir dels sistemes que hem creat per no haver de tenir més les angoixes anteriors. Això és cert, però no deixa la gent de demanar-se si el que està passant és que quan arribem a un moment fem nosa. Com que hi ha menys urgències, és el moment de retornar-se envers gent que ha passat per la mateixa situació abans. I és possible descobrir que aquestes qüestions se les plantejava la gent molt abans que existís la Seguretat Social. Tenim l’enorme privilegi de disposar de texts que van ser escrits fa més de dos mil anys que tracten aquestes qüestions. Quan un té una certa edat valora més l’experiència passada, lluny de la immediatesa en la que lluiten la gent més jove.

En aquest context és recomanable llegir dos texts de pensadors romans que ja des del seu títol són ben explícits. Volem dir “De senectute” de Marc Tuli Cícero i “De brevitatae vitae” de Luci Annaeus Sèneca, un autor un xic posterior. Cícero, un dels grans pensadors de la política romana fa unes reflexions sobre les dificultats i els avantatges de la vellesa, contraposant les urgències i les incerteses de la joventut a la serenitat de l’edat avançada. Reconeix que la vida d’una persona que accedeix a la vellesa té dificultats i que la mort s’acosta, però com no s’hi pot fer res l’autor proposa aprofitar de les circumstàncies com millor es pot. Sèneca argumenta que arribat a un moment, l’individu troba que la vida és breu. I aquí el consell del filòsof romà és clar: “no és que la vida sigui breu sinó que perdem el temps”.

Per això arribat a un moment en que la Seguretat Social li diu a un que viurà d’una pensió, és el moment de considerar com hem perdut el temps. I abans que la pròpia feina quedi submergida per les onades de les notícies certes o inventades, es pot omplir el temps recollint el testimoni de com algú ha tractat de fer que la vida no sigui tan breu. Llegir Cicero o Sèneca ens confirma que les inquietuds dels individus eren les mateixes ara que fa dos mil anys i probablement més enrere encara i que seran les mateixes en els temps que venen. Hem de recomanar a tots que la lectura dels clàssics és un exercici molt saludable a qualsevol edat. Posar a l’abast de tothom el que un ha fet és una forma de consolació que és el que han buscat sempre tots en arribar a un cert moment de la vida. 

 

Los clásicos

En las diferentes etapas de la vida de la gente suele ser necesario saber dónde estamos y cómo debemos reaccionar a las nuevas circunstancias de la vida. En la infancia todo es nuevo, lo exploramos todo, adquirimos nuestras capacidades y nuestras experiencias. En la adolescencia y la juventud nos damos cuenta de que nuestro cuerpo tiene unas capacidades y unas exigencias y que las tenemos que desarrollar en relación con los demás individuos de nuestro entorno, lo que no resulta fácil. Cuando entramos en la edad adulta bastante trabajo tenemos para encontrar trabajo, una pareja, hacer unos hijos y educarlos.

Llega un momento en el mundo que vivimos que nos dicen que debemos abandonar la vida activa. Esto se puede tomar de forma muy positiva considerando que hemos trabajado y que ahora hay que disfrutar de los sistemas que hemos creado para no tener más las angustias anteriores. Esto es cierto, pero no deja la gente de preguntarse si lo que está pasando es que cuando llegamos a un momento estorbamos. Como hay menos urgencias es el momento de volverse hacia gente que ha pasado por la misma situación antes. Y es posible descubrir que estas cuestiones se las planteaba la gente mucho antes de que existiera la Seguridad Social. Tenemos el enorme privilegio de disponer de textos que fueron escritos hace más de dos mil años que contienen reflexiones parecidas. Cuando uno tiene una cierta edad valora más la experiencia pasada, lejos de la inmediatez en la que lucha la gente más joven.

En este contexto es recomendable leer dos textos de pensadores romanos que ya desde su título son bien explícitos. Queremos decir "De senectute" de Marco Tulio Cicerón y "De brevitate vitae" de Lucio Anneo Séneca, un autor algo posterior. Cicerón, uno de los grandes pensadores de la política romana hace unas reflexiones sobre las dificultades y las ventajas de la vejez, contraponiendo las urgencias y las incertidumbres de la juventud a la serenidad de la edad avanzada. Reconoce que la vida de una persona que accede a la vejez tiene dificultades y que la muerte se acerca, pero como no se puede hacer nada el autor propone aprovechar de las circunstancias como mejor se puede. Séneca argumenta que llegado a un momento el individuo encuentra que la vida es breve. Y aquí el consejo del filósofo romano es claro: "No es que la vida sea breve sino que perdemos el tiempo".

Por ello llegado al punto en que la Seguridad Social le dice a uno que vivirá de una pensión es el momento de considerar como hemos perdido el tiempo. Y antes de que el propio trabajo quede sumergido en el olvido y en las olas de las noticias ciertas o inventadas, se puede llenar el tiempo recogiendo el testimonio de cómo alguien ha tratado de hacer que la vida no sea tan breve. Leer Cicerón o Séneca nos confirma que las inquietudes de los individuos eran las mismas ahora que hace dos mil años y probablemente más atrás todavía y que serán las mismas en los tiempos que vienen. Debemos recomendar a todos que la lectura de los clásicos es un ejercicio muy saludable a cualquier edad. Poner al alcance de todos lo que uno ha hecho es una forma de consolación que es lo que han buscado siempre todos al llegar a un cierto momento de la vida.

 

The classics

In the different stages of people's life, it is often necessary to know where we are and how we must react to the new circumstances of life. In childhood everything is new, we explore everything, and we acquire our abilities and our experiences. In adolescence and youth we realize that our body has many capabilities and demands and that we have to develop them in relation to the other individuals in our environment, which is not easy. When we enter the adulthood we have enough work to find a job, a couple, make some children and educate them.

There comes a moment in the world we live that someone tells us that we have to leave our active lives. This can be taken very positively considering that we have worked and that now we have the possibility to enjoy the systems we have created so that we do not have to have any further anxieties. This is true but it does not let people ask themselves if what is happening is that when we arrive at a certain stage we are not useful anymore. Because there is less urgency, it is time to return to people who have gone through the same situation before. And it is possible to discover that these issues were posed to people long before the Social Security existed. We have the enormous privilege of having texts that were written more than two thousand years ago that deal with these issues. When one has a certain age, he values ​​more past experience, far from the immediacy in which younger people struggle for life.

In this context, it is advisable to read two texts of Roman thinkers who, from their title, are very explicit. We mean "De senectute" by Marcus Tullius Cicero and "De brevitatae vitae" by Lucius Annaeus Seneca, a little later author. Cicero, one of the great thinkers of Roman politics, reflects on the difficulties and advantages of old age, opposing the urgencies and uncertainties of youth to the serenity of the elderly. He recognizes that the life of a person who accesses old age has difficulties and that death is approaching, but since nothing can be done, the author proposes to take advantage of the circumstances as best as one can. Seneca argues that at one point the individual finds that life is short. And here the advice of the Roman philosopher is clear: "It is not that we have a short time but we waste a lot of it."

That's why when Social Security starts to provide one with a pension; it may be time to consider how we have lost our time. And before our work itself is forgotten or submerged in the waves of certain or invented news, you can devote your time collecting the testimony of how someone has tried to make life not so brief. Reading Cicero or Seneca confirms that the concerns of the individuals were the same now that two thousand years ago and probably even before and that they will be the same in the times they come. We must recommend to everyone that reading classics is a very healthy exercise at any age. Making everyone available what one has done is a form of consolation that is what everyone has always sought when reaching a certain moment of life.

 

Les classiques

Dans les différentes étapes de la vie des gens, il est généralement nécessaire de savoir où nous en sommes et comment nous devrions réagir aux nouvelles circonstances de la vie. Dans l'enfance, tout est nouveau, nous explorons tout, nous acquérons nos capacités et nos expériences. À l'adolescence et à la jeunesse, nous réalisons que notre corps a des capacités et des exigences et que nous devons les développer en relation avec d'autres individus de notre entourage, ce qui n'est pas facile. Quand nous entrons dans l'âge adulte, nous avons beaucoup de travail pour trouver un travail, un couple, faire des enfants et les élever.

Il arrive un moment dans le monde où nous vivons qu’on nous dit que nous devons quitter la vie active. Cela peut être pris très positivement étant donné que nous avons travaillé et que nous devons maintenant profiter des systèmes que nous avons créés pour éviter les inquiétudes précédentes. C'est vrai, mais cela n'empêche pas les gens de se demander si ce qui se passe, c'est que lorsque nous arrivons à un moment donné, nous nous devenons des objets gênants. Comme il y a moins d'urgence, on a le temps de se tourner vers des personnes qui ont déjà vécu la même situation. Et il est possible de découvrir que ces problèmes ont été soulevés par des personnes bien avant que la Sécurité Sociale n'existe. Nous avons l’énorme privilège d’avoir des textes écrits il y a plus de deux mille ans qui contiennent des réflexions similaires. Quand vous avez un certain âge, vous valorisez davantage l'expérience passée, loin de l'immédiateté avec laquelle les jeunes se battent.

Dans ce contexte, il est conseillé de lire deux textes de penseurs romains qui, de par leur titre, sont très explicites. Nous voulons dire "De senectute" de Marc Tullius Cicero et "De brevitate vitae" de Lucius Anneo Séneca, un auteur un peu plus récent. Cicéron, l'un des plus grands penseurs de la politique romaine, fait quelques réflexions sur les difficultés et les avantages de la vieillesse, confrontant les urgences et les incertitudes de la jeunesse à la sérénité de la vieillesse. Reconnaît que la vie d'une personne qui accède à la vieillesse a des difficultés et que la mort approche, mais puisque rien ne peut être fait, l'auteur propose de tirer le meilleur parti possible des circonstances. Sénèque soutient que, à un moment donné, l'individu découvre que la vie est courte. Et ici, le conseil du philosophe romain est clair: "Ce n’est pas que la vie est courte mais que nous perdons du temps."

Par conséquent, lorsque la Sécurité Sociale vous dit que vous allez vivre avec une pension, il est temps de réfléchir à la façon dont vous avez perdu votre temps. Et avant que le travail qu’on a fait ne soit submergé par l’oubli et par les vagues de nouvelles certaines ou inventées, vous pouvez remplir le temps en recueillant le témoignage de quelqu'un qui a tenté de rendre la vie moins courte. Lire Cicéron ou Sénèque confirme que les préoccupations des individus étaient les mêmes il y a deux mille ans et probablement encore plus en arrière et qu’elles vont être les mêmes dans les temps à venir. Nous devons recommander à tous que lire les classiques est un exercice très salutaire à tout âge. Mettre à la disposition de tous ce que l'on a fait est une forme de consolation que chacun a toujours recherchée en arrivant à un certain moment de la vie.