Europa

  • Posted on: 26 February 2019
  • By: ppuigdomenech

Europa

 

No pot ser que qüestionem la Unió Europea. Podem estar en desacord amb el seu funcionament, que personalment crec que ha empitjorat. Podem pensar que els seus esforços estan dirigits cap a objectius que no són els adequats. També podem pensar que caldria pensar la seva estructura actual. Però desfer la Unió Europea seria una bogeria, com el Brexit és un error que pagarem car els britànics i la resta d’europeus.

És possible que les noves generacions no siguin conscients de com era Europa fa només 80 anys. L’any 1939 va ser l’any de la fi de la Guerra Civil Espanyola amb la victòria de l’exèrcit del General Franco i va ser l’any del començament de la Segona Guerra Mundial. Durant els següents cinc anys alemanys, francesos, anglesos, russos, italians, etc. Es van anar matant a milions destruint ciutats i terres del continent. Els qui van sobreviure van voler que el conflicte no tornés a passar mai més i es van posar a la tasca de construir estructures que creessin una dependència econòmica i social entre els països. I ho van aconseguir. Avui és impensable un conflicte entre França i Alemanya.

La meva generació vam créixer en un país en dictadura. Per sortir de la frontera havíem de passar controls policials tediosos i per tornar ens regiraven els equipatges a la recerca de llibres o documents sospitosos. Cada frontera era un control. És ben possible que l’euro tingui els seus problemes però ara em sembla ben estrany haver de canvia de diners quan viatjo a Dinamarca o Suècia. Sort que bitllets i monedes estan desapareixen en aquests països. L’absència de fronteres, les bones comunicacions, la moneda única, les facilitats per treballar faciliten la vida del ciutadà d’una manera que els nostres joves acostumats als Erasmus i els bitllets low-cost no saben el que era fa poc més de 30 anys. I per la recerca científica ens ha obert un mon de col·laboració i de finançament seriós del qual ens costaria molt prescindir.

Europa és ara un espai obert que seria una bogeria compartimentalitzar com era fa cinquanta anys. Hauríem d’aprofundir en la història comuna, sovint ben convulsa, d’Europa per aprendre allò que es pot fer i allò que no s’ha de fer. Caldria aplicar el principi de subsidiarietat per fer que les autoritats europees s’ocupi només d’allò que instàncies més properes al ciutadà  no poden decidir. I apreciar aquells valors comuns de llibertat i respecte dels individus que van néixer al nostre continent com hi va néixer la ciència, element indestriable de la nostra manera de fer. Malfiem-nos d’aquells que qüestionen Europa. Ens volen portar a l’origen dels conflictes de fa 80 anys.

 

 

Europa

No puede ser que cuestionemos la Unión Europea. Podemos estar en desacuerdo con su funcionamiento, que personalmente creo que ha empeorado. Podemos pensar que sus esfuerzos están dirigidos hacia objetivos que no son los adecuados. También podemos pensar que habría que pensar su estructura actual. Pero deshacer la Unión Europea sería una locura, como el Brexit es un error que pagaremos caro los británicos y el resto de europeos.

Es posible que las nuevas generaciones no sean conscientes de cómo era Europa hace sólo 80 años. El 1939 fue el año del fin de la Guerra Civil Española con la victoria del ejército del General Franco y fue el año del comienzo de la Segunda Guerra Mundial. Durante los siguientes cinco años, alemanes, franceses, ingleses, rusos, italianos, etc. se fueron matando a millones destruyendo ciudades y tierras del continente. Quienes sobrevivieron quisieron que el conflicto no volviera a pasar nunca más y se pusieron a la tarea de construir estructuras que crearan una dependencia económica y social entre los países. Y lo consiguieron. Hoy es impensable un conflicto entre Francia y Alemania.

Mi generación crecimos en un país en dictadura. Para salir de la frontera teníamos que pasar controles policiales tediosos y para volver nos revolvían los equipajes en busca de libros o documentos sospechosos. Cada frontera era un control. Es bien posible que el euro tenga sus problemas pero ahora me parece muy extraño tener que cambiar dinero cuando viajo a Dinamarca o Suecia. Suerte que billetes y monedas están desapareciendo en estos países. La ausencia de fronteras, las buenas comunicaciones, la moneda única, las facilidades para trabajar facilitan la vida del ciudadano de una manera que nuestros jóvenes acostumbrados a los Erasmus y los billetes low-cost no saben lo que era hace poco más de 30 años. Y para la investigación científica se nos ha abierto un mundo de colaboración y de financiación serias del que nos costaría mucho prescindir.

Europa es ahora un espacio abierto que sería una locura compartimentalizar como era hace cincuenta años. Deberíamos profundizar en la historia común, a menudo bien convulsa, de Europa para aprender lo que se puede hacer y lo que no se debe hacer. Habría que aplicar el principio de subsidiariedad para hacer que las autoridades europeas se ocupen sólo de lo que instancias más cercanas al ciudadano no pueden decidir. Y apreciar a aquellos valores comunes de libertad y respeto de los individuos que nacieron en nuestro continente como nació la ciencia, elemento inseparable de nuestra manera de hacer. Desconfiemos de aquellos que cuestionan Europa. Nos quieren llevar al origen de los conflictos de hace 80 años.