La Ètica/ La Ética

  • Posted on: 3 April 2019
  • By: ppuigdomenech

Ètica

Per un científic és difícil escriure la paraula Ètica. És una qüestió de respecte. Identificar els criteris que ens permeten comportar-nos de maneres que considerem correctes nosaltres mateixos o la societat en que vivim, és un tema massa important i delicat per tractar-lo sense coneixement de causa. Hi ha filòsofs, sobre tot, que durant segles han dedicat els seus esforços en estudiar-la i és lògic que ens adrecem a ells quan en volem saber alguna cosa. Però en els temps que correm l’ètica és un assumpte que ocupa sovint els investigadors. Això té aspectes positius i negatius.

El negatiu prové dels mals exemples que han anat produint-se d’investigadors que es comporten de manera que molts podem trobar inacceptable. Hi ha exemples de tota mena, més greus i menys greus. Un dels pitjors exemples és el dels metges dels camps d’exterminació nazis que van dur a terme experiments amb presoners. Alguns d’ells van ser condemnats en els processos de Nürnberg passada la Segona Guerra Mundial i que van donar lloc al primer Codi de Conducta per a la Investigació que posa uns límits que no poden traspassar-se en la recerca amb humans. Un altre tipus de mals exemples és el que donen aquells que manipulen o fabriquen resultats o que plagien la feina d’altres. El frau científic és ben probablement limitat però es dona i produeix efectes greus sobre la credibilitat de la ciència perquè ataca els seus propis fonaments.

El positiu és que introduir elements de reflexió en una activitat com la científica és sempre favorable. El que s’investiga i com s’investiga ha de tenir en compte sempre la pròpia dinàmica de la ciència. El científic es planteja aquelles qüestions que estan obertes en el seu propi camp de recerca sobre la base dels coneixements existents i de les possibilitats d’observació i mesura que hi ha en cada moment. La ciència està basada en la curiositat de l’espècie humana que cristal·litza en la dels professionals de la ciència. Però tenir en compte si els resultats de la recerca resoldran algun problema que te la gent i si es fa utilitzant correctament els recursos que té a la seva disposició i de la manera que la societat indica és tant important i en certs camps més que la curiositat ella mateixa.

En aquest moment en què la ciència és una activitat que utilitza molts recursos, públics en gran part, i que els seus resultats tenen un impacte important sobre la vida de la gent parlar d’ètica és normal entre científics. Tenir en compte en tot moment els valors d’honestedat, fiabilitat, respecte o responsabilitat, entre altres, estan en la base de la confiança que els mateixos científics tenen entre ells però també la que la societat té en la ciència. Donada la dimensió que ha assolit la ciència, la seva influència i els casos de frau que s’han produït, fer explícits aquests valors té tot el seu sentit. Per això es constitueixen Comitès d’Ètica en els que es discuteixen opinions sobre diferents qüestions científiques i les seves aplicacions. També hi ha Comitès per a la Integritat Científica que tracten de promoure Bones Pràctiques en la Recerca i examinen casos de conflictes quan es presenten. Els darrers anys han estat publicats Codis de Bones Pràctiques que expliciten les regles segons les quals es fa una recerca que segueix les normes ètiques, és a dir, les normals.

D’altra banda no hi ha només els temes d’integritat científica en els que la recerca es relaciona amb l’Ètica. La nostra societat es pregunta freqüentment com fer servir les noves possibilitats que la ciència i la tecnologia ofereixen. I molt sovint cal adaptar les normes existents als nous desenvolupaments. Per això hi ha en molt països sistemes de consulta en els que s’elaboren reflexions que poden ser útils a l’hora de de decidir el marc en el que es fan servir les noves tecnologies. És important que aquestes reflexions es facin tenint en compte la millor informació possible i per això el paper dels científics en aquestes instàncies de reflexió és clau. És una obligació pel científic públic respondre a aquesta demanda quan algú li ofereix participar en aquest tipus de reflexions, encara que a cops no sigui fàcil.

 

Ética

Para un científico es difícil escribir la palabra Ética. Es una cuestión de respeto. Identificar los criterios que nos permiten comportarnos de maneras que consideramos correctas nosotros mismos o la sociedad en que vivimos, es un tema demasiado importante y delicado para tratarlo sin conocimiento de causa. Hay filósofos, sobre todo, que durante siglos han dedicado sus esfuerzos en estudiarla y es lógico que nos dirigimos a ellos cuando queremos saber algo. Pero en los tiempos que corremos la ética es un asunto que ocupa a menudo los investigadores. Esto tiene aspectos positivos y negativos.

El negativo proviene de los malos ejemplos que han ido produciéndose de investigadores que se comportan de manera que muchos podemos encontrar inaceptable. Hay ejemplos de todo tipo, más graves y menos graves. Uno de los peores ejemplos es el de los médicos de los campos de exterminación nazis que llevaron a cabo experimentos con prisioneros. Algunos de ellos fueron condenados en los procesos de Nürnberg pasada la Segunda Guerra Mundial y que dieron lugar al primer Código de Conducta para la Investigación que pone unos límites que no pueden traspasarse en la investigación con humanos. Otro tipo de malos ejemplos es el que dan aquellos que manipulan o fabrican resultados o que plagian el trabajo de otros. El fraude científico es probablemente limitado pero se da y produce efectos graves sobre la credibilidad de la ciencia porque ataca sus propios fundamentos.

Lo positivo es que introducir elementos de reflexión en una actividad como la científica es siempre favorable. Lo que se investiga y cómo se investiga debe tener en cuenta siempre la propia dinámica de la ciencia. El científico se plantea aquellas cuestiones que están abiertas en su propio campo de investigación sobre la base de los conocimientos existentes y de las posibilidades de observación y medida que hay en cada momento. La ciencia está basada en la curiosidad de la especie humana que cristaliza en la de los profesionales de la ciencia. Pero tener en cuenta si los resultados de la investigación resolverán algún problema que tiene la gente y si se hace utilizando correctamente los recursos que tiene a su disposición y de la manera que la sociedad indica es tan importante y en ciertos campos más que la curiosidad ella misma.

En este momento en que la ciencia es una actividad que utiliza muchos recursos, públicos en gran parte, y que sus resultados tienen un impacto importante sobre la vida de la gente hablar de ética es normal entre científicos. Tener en cuenta en todo momento los valores de honestidad, fiabilidad, respeto o responsabilidad, entre otros, están en la base de la confianza que los mismos científicos tienen entre ellos pero también la que la sociedad tiene en la ciencia. Dada la dimensión que ha alcanzado la ciencia, su influencia y los casos de fraude que se han producido, hacer explícitos estos valores tiene todo su sentido. Por ello se constituyen Comités de Ética en los que se discuten opiniones sobre diferentes cuestiones científicas y sus aplicaciones. También hay Comités para la Integridad Científica que tratan de promover buenas prácticas en la Investigación y examinan casos de conflictos cuando se presentan. Los últimos años han sido publicados Códigos de Buenas Prácticas que explicitan las reglas según las cuales se hace una investigación que sigue las normas éticas, es decir, las normales.

Por otro lado no hay sólo los temas de integridad científica en los que la investigación se relaciona con la Ética. Nuestra sociedad se pregunta frecuentemente como utilizar las nuevas posibilidades que la ciencia y la tecnología ofrecen. Y muy a menudo hay que adaptar las normas existentes a los nuevos desarrollos. Por eso hay en muchos países sistemas de consulta en los que se elaboran reflexiones que pueden ser útiles a la hora de decidir el marco en el que se utilizan las nuevas tecnologías. Es importante que estas reflexiones se hagan teniendo en cuenta la mejor información posible y por eso el papel de los científicos en estas instancias de reflexión es clave. Es una obligación para el científico público responder a esta demanda cuando alguien le ofrece participar en este tipo de reflexiones, aunque a veces no sea fácil.