Perquè Espanya (i Catalunya) no ha contribuït a la ciència universal?/ ¿Por qué España (y Cataluña) no ha contribuido a la ciencia universal?

  • Posted on: 26 November 2019
  • By: ppuigdomenech

 

En algunes ocasions m’han demanat a l’estranger que parli de la situació de la ciència a Espanya. Sovint començo dient que entre Raimon Llull al segle XIII i Santiago Ramon y Cajal a principis del segle XX, la ciència espanyola és gairebé inexistent. Em temo que no és únicament una provocació. Aquest és el període en el que la ciència com a tal es construeix a Europa, i la cultura espanyola, amb una literatura i una pintura notables, no està present en ciència. De totes maneres per nosaltres el més preocupant és que en els temps recents, després d’esforços considerables per revertir la situació, la cosa no sembla que prengui camí d’arreglar-se.

Hi ha hagut discussions entre historiadors sobre les raons de la manca de presència científica  d’espanyols en els anys en que es creava la ciència moderna, des del segle XVII al segle XIX. És el període en què s’acaba de produir el descobriment d’Amèrica que hagués pogut desvetllar la curiositat de gent a la península i certament alguna expedició de naturalistes hi va haver a Amèrica al segle XVIII. Però és ben probable que el coneixement, com la plata de les Índies Occidentals, passés a través de la península sense enriquir-la. És també el màxim període d’activitat de la Santa Inquisición que certament no estimulava la creació intel·lectual. Hi havia persones inquietes que s’informaven del que passava al món, però sense contribuir de forma important a la nova Filosofia Natural que els diferents països europeus des d’Itàlia fins a la Gran Bretanya passant per Alemanya i França, estaven construint.

Santiago Ramon y Cajal és sense dubte la gran excepció de la ciència espanyola. La seva obra va tenir una qualitat excepcional que encara té impacte actualment i el seu Premi Nobel, l’únic atorgat a un investigador espanyol per treball realitzat a Espanya, va ser ben merescut. Va ser una obra personal duta a terme de forma aïllada. Però el seu Premi va tenir conseqüències a Espanya i va estar en el germen de la Junta de Ampliación de Estudios e Investigaciones Científicas, probablement l’acció més ambiciosa que s’havia fet mai per desenvolupar la ciència a Espanya. Milers de joves universitaris van viatjar a completar la seva formació sobre tot a Europa i es va començar a crear un entramat de centres de recerca que ben aviat van produir ciència a nivell internacional. La JAE va ser dissolta amb la caiguda de la República Espanyola i els seus actius van ser integrats en el CSIC, que tenia des del seu inici una orientació completament diferent. La història en el segle XX és diferent a Catalunya, però el seu desenvolupament no es pot separar totalment del que passa a la resta de l’Estat. Per exemple, el que es va construir durant els primers anys del segle XX, sobre tot per obra de la Mancomunitat, va ser igualment desmantellat després de la Guerra Civil.

Aquests esforços per construir sense arribar a bon port i destruir el que ha estat fet, sembla una constant a les relacions entre política i ciència a Espanya. El cas més traumàtic és el de la Guerra Civil, però la manca de continuïtat en els esforços per construir una ciència activa ha estat constant en els darrers temps. Amb el Pla d’Estabilització i l’acord de les bases amb els Estats Units hi va haver una primera onada de beques i projectes per científics en temps de la dictadura franquista que va durar el que va durar. Durant els anys 80 en els governs de la UCD i sobre tot en el primer govern de Felipe González hi ha haver un primer esforç per crear un sistema de recerca modern a Espanya amb un finançament que gairebé es va duplicar. Ja aleshores hi va haver el primer conflicte de competències amb la Generalitat que havia creat la CIRIT.

Les idees que es van formular amb la primera Llei de la Ciència de 1986 van ser molt importants, però no van ser aplicades de forma complerta. Amb els governs d’Aznar hi va haver un cert impuls renovador com el que van representa els contractes Ramon y Cajal que tenien vocació de ser una porta d’entrada de joves investigadors als centres de recerca i les Universitats. Tampoc aquesta idea es va completar. Mentrestant a Catalunya es posaven en marxa projectes innovadors com l’ICREA de contractació d’investigadors o els centres CERCA. En el govern Rodríguez Zapatero hi ha haver un finançament millor i idees com els projectes Consolider. També es va redactar una nova Llei que es va pactar amb gairebé tots els grups polítics. No va servir per gaire perquè els governs posteriors no van complir-la i van rebaixar el finançament en un 30%. A Catalunya es van mantenir amb prou feines els sistemes existents. Tot plegat ha frustrat un altre cop un impuls que començava a portar els seus fruits. El finançament europeu ha aconseguit de parar el cop en alguns llocs. En un cert moment l’increment de l’activitat científica a casa nostra i la seva qualitat van ser l’admiració de molts països europeus. Ja no és així. Seguirem sense comptar per gaire.

 

 

 

En algunas ocasiones me han pedido en el extranjero que hable de la situación de la ciencia en España. A menudo empiezo diciendo que entre Raimon Llull en el siglo XIII y Santiago Ramón y Cajal a principios del siglo XX, la ciencia española es casi inexistente. Me temo que no es únicamente una provocación. Este es el período en el que la ciencia como tal se construye en Europa, y la cultura española, con una literatura y una pintura notables, no está presente en ciencia. De todos modos para nosotros lo más preocupante es que en los tiempos recientes, después de esfuerzos considerables para revertir la situación, la cosa no parece que tome camino de arreglarse.

Ha habido discusiones entre historiadores sobre las razones de la falta de presencia científica de españoles en los años en que se creaba la ciencia moderna, desde el siglo XVII al siglo XIX. Es el período en que se acaba de producir el descubrimiento de América que hubiera podido despertar la curiosidad de gente en la península y ciertamente alguna expedición de naturalistas hubo en América en el siglo XVIII. Pero es muy probable que el conocimiento, como la plata de las Indias Occidentales, pasara a través de la península sin enriquecerla. Es también el máximo período de actividad de la Santa Inquisición que ciertamente no estimulaba la creación intelectual. Había personas inquietas que se informaban de lo que pasaba en el mundo, pero sin contribuir de forma importante a la nueva Filosofía Natural que los diferentes países europeos desde Italia hasta Gran Bretaña pasando por Alemania y Francia, estaban construyendo.

Santiago Ramón y Cajal es sin duda la gran excepción de la ciencia española. Su obra tuvo una calidad excepcional que aún tiene impacto actualmente y su Premio Nobel, el único otorgado a un investigador español por trabajo realizado en España, fue bien merecido. Fue una obra personal llevada a cabo de forma aislada. Pero su Premio tuvo consecuencias en España y estuvo en el germen de la Junta de Ampliación de Estudios e Investigaciones Científicas, probablemente la acción más ambiciosa que se había hecho para desarrollar la ciencia en España. Miles de jóvenes universitarios viajaron a completar su formación sobre todo en Europa y se empezó a crear un entramado de centros de investigación que pronto produjeron ciencia a nivel internacional. La JAE fue disuelta con la caída de la República Española y sus activos fueron integrados en el CSIC, que tenía desde su inicio una orientación completamente diferente. La historia en el siglo XX es diferente en Cataluña, pero su desarrollo no se puede separar totalmente de lo que ocurre en el resto del Estado. Por ejemplo, lo que se construyó durante los primeros años del siglo XX, sobre todo por obra de la Mancomunidad, fue igualmente desmantelado tras la Guerra Civil.

Estos esfuerzos para construir sin llegar a buen puerto y destruir lo que ha sido hecho, parece una constante en las relaciones entre política y ciencia en España. El caso más traumático es el de la Guerra Civil, pero la falta de continuidad en los esfuerzos para construir una ciencia activa ha sido constante en los últimos tiempos. Con el Plan de Estabilización y el acuerdo de las bases con Estados Unidos hubo una primera oleada de becas y proyectos para científicos en tiempos de la dictadura franquista que duró lo que duró. Durante los años 80 en los gobiernos de la UCD y sobre todo en el primer gobierno de Felipe González hubo un primer esfuerzo para crear un sistema de investigación moderno en España con una financiación que casi se duplicó. Ya entonces hubo el primer conflicto de competencias con la Generalitat que había creado la CIRIT.

Las ideas que se formularon con la primera Ley de la Ciencia de 1986 fueron muy importantes, pero no fueron aplicadas de forma completa. Con los gobiernos de Aznar hubo un cierto impulso renovador como el que representa los contratos Ramón y Cajal que tenían vocación de ser una puerta de entrada de jóvenes investigadores en los centros de investigación y las Universidades. Tampoco esta idea se completó. Mientras, en Cataluña se ponían en marcha proyectos innovadores como el ICREA de contratación de investigadores o los centros CERCA. En el gobierno Rodríguez Zapatero hubo una financiación mejor y ideas como los proyectos Consolider. También se redactó una nueva Ley que se pactó con casi todos los grupos políticos. No sirvió para mucho porque los gobiernos posteriores no la cumplieron y rebajaron la financiación en un 30%. En Cataluña se mantuvieron con dificultades los sistemas existentes. Todo ello ha frustrado de nuevo un impulso que empezaba a dar sus frutos. La financiación europea ha conseguido parar el golpe en algunos lugares. En cierto momento el incremento de la actividad científica en nuestra casa y su calidad fueron la admiración de muchos países europeos. Ya no es así. Seguiremos sin contar para mucho.